Istvan Szombath & dr. Ede Heltovics

Evosoft

DevTestOps; Testing és Monitoring a DevOps kultúrában

Adott egy nagy nemzetközi projekt. Vegyünk hozzá miroservice architektúrát, a rendszer legyen sokféle igényt kielégítő, stabil (HA), performáns, skálázható, és fusson az összes népszerű felhőszolgáltatón. Használjunk konténereket, IaC-t, automatizált CI/CD pipelineokkal. Hogyan érdemes a minőségbiztosítást beleépíteni a DevOps-ba? Nálunk így: elosztott tesztelés, és monitoring as a service.

dr. Heltovics Ede: „4 gyermek édesapja. Végzettségem szerint jogász és programozó matematikus. Magyarországon a BT-nél, Sysdata-nál, Siemens-nél, Németországban a Telekomnál és az IBM-nél dolgoztam leginkább mint server adminisztrátor és configuration manager. 8 éve dolgozom az evosoftnál. A feladataim DevOps mérnök, ClearCase és TFS adminisztráció, build- és production manager, project responsible voltak, jelenleg PO, service manager és ITIL trainer vagyok egy nemzetközi cloud project platformfüggetlen monitoring megoldásán. És ping-pong forever! J”

Szombath István: „Test Architect vagyok egy nagy, nemzetközi, felhő alapú projekten. Voltam infrastruktúra mérnök és szoftverfejlesztő is. Ami nem változott, az elkötelezettségem a DevOps kultúra iránt. Kihívásaim között volt egy több mint száz fős projekt CI folyamatának teljes átdolgozása, ami nemcsak technológiai kihívásokat tartogatott. Mikor nem dolgozok, szeretek futni és túrázni, de a jó sört sem vetem meg.”